Istorijat - STIHL

01

1927

Godinu dana nakon osnivanja svoje kompanije, Andreas Stihl otvara fabriku u Bad Kanštatu, u blizini Štutgarta. Zgrada je tokom rata teško oštećena i Stihl seli proizvodnju u Vaiblingen gde se i danas nalazi.

02

1930-ih: Obuka šegrta

Od najranijih godina STIHL je verovao u razvoj dobrih kadrova.

03

1930-ih

Jedna od prvih benzinskih STIHL motornh testera za dva čoveka.

04

1954: Počinje diverzifikacija

Dodatni deo za montažu pretvara BL motornu testeru u bušilicu za zemlju.

05

1959: Legendarna STIHL Kontra motorna testera

Ostvarila se vizija Andreasa Stihla sa laganim „, nosivim lancem testere koji je doveo revoluciju u industriju prerade drveta.“

06

1970-ih

Proizvodni procesi postaju sve više mehanizovani. Kosa postaje sve jača!

07

1970-ih: STIHL logo

Evolucija STIHL logotipa odražava diverzifikaciju opsega. Prvobitno zamišljen kao simbol rada u šumi, u svetu se prepoznaje kao marka za kvalitetan alat.

08

1971

Kako bi se ispunili visoki standardi kvaliteta i pouzdane isporuke, zahteva velike uloge.  STIHL otvara livnicu u Prumu-Veinsheim. Fabrika proizvodi komponente kao što su kućišta za motorne testere i električne alate.

09

1973

Osnivač kompanije, Andreas Stihl umire u 76. godini života. Menadžment preuzimaju Hans Peter Stihl i njegova sestra Eva Mair-Stihl.

10

1974

Osnovana je korporacija u sjedinjenim državama.

1978

Osnovan je Andreas Stihl Ltd u Velikoj Britaniji.

11

1985

Lumberjacksi su dugo testirali svoju snagu sa sekirom i lancem. Koristili su  takmičarski duh pokazujući svoju veštinu, pokrenuta je serija STIHL ® TIMBERSPORTS ® . Danas imaju globalnu bazu fanova koji prate događaj uživo i na TV-u.

12

1992: VIKING

STIHL stiče dodatnu proizvodnju baštenske opreme sa Vikingom. Sa sedištem u austrijskom Tirolu kompanija se brzo širi pod vođstvom dr Nikolas Stihla – unuka osnivača grupe.

13

2000

Ulazom u novi vek STIHL pokreće inovativni koncept multi-alata. Cepanje osovine omogućava čitav niz alata koji se pokreću jednim motorom. Danas se prepoznaje po nazivu Kombi Sistem.

14

2004

STIHL otvara svoj Centar za umetnički inžinjering u Vaiblingenu, na vreme i u okviru budžeta. Projekat predstavlja € 40 miliona investicije u budućim Stihl istraživanjima i razvoju infrastrukture.

15

2008

Viking placira na tržište jedinstvenu kosilicu traktor. Dizajniran od strane austrijskog tima, na novom modelu se radilo više od četiri godine (17.000 sati).

16

2009

STIHL placira na tržištu novi akumulatorski električni alat na tržištu sa postavljanjem dva nova standarda makaza za žive ograde. Tih, moćan i trajan izvođač, nove modele su pohvalili baštovani.

17

2010

Potpuno elektronski sistem za upravljanje motorom, Stihlova M-Tronic tehnologija čini MS 441 C-M testeru najnaprednijom motornom testerom ikada. Self-tuning motor čini ovu testeru pametnom testerom!

18

2011

Nova era počinje sa dolaskom kompletnog asortimana snažnih STIHL akumulatorskih baštenskih alata. Čista, tiha i dugotrajna litijum-jonska baterija daje snagu svakom pojedinačnom od pet alata koji stoje na raspolaganju.